Vitorlázás

Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny 2022 Balatonfüred

2022. szeptember 17-én kerül sor a Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékversenyre a Balatonon.

Híres asszonyok a Balatonnál #1
A Balaton körül minden évszázadban szívesen időztek a nemesek, a színház világának tagjai, az ismert emberek. Ám nem csak az ő köreikből kerültek ki azok az asszonyok, akik valamilyen módon fontosak lettek a Balaton történelmében.
Kékpántlika 2022 Balatonfüred

2022. július 10-én rendezik meg a 15. Kékpántlikát, a balatoni ifjúsági távolsági vitorlásversenyt, melyet méltán nevezhetünk a gyermekek Kékszalagjának is.

Fonyódról sem sikerült kitolni a lopott bringát
Lehet, hogy egyszerűbb lett volna a hóban bicajozni. Feltűnő volt a balatoni zsaruknak a biciklit toló férfi.
Reklám
160-nal hajtott be egy körforgalomba a Balatonnál, most akár fogházbüntetésre is számíthat

Járművezetéstől való eltiltás mellett felfüggesztett fogházbüntetést kért az ügyészség egy férfira, aki tavaly mintegy 160 km/órás sebességgel hajtott be egy körforgalomba Balatonfőkajárnál ezzel balesetet is okozva. A Veszprém Megyei Főügyészség közleményében azt írta: a 66 éves budapesti férfi 2021 januárjában Balatonakarattya felől érkezett a 710-es főút balatonfőkajári csomópontjához, melybe a megengedett 60 kilométer/óra helyett 156 […]

Készen állnak a keszthelyi Balaton-part fejlesztésének tanulmánytervei

Egy 4,5 kilométeres szakaszt érintenek a keszthelyi Balaton-part fejlesztésének tanulmánytervei, melyek hosszú távra hivatottak meghatározni a város arculatát – adta közre a polgármester szavait az MTI. A gyenesdiási településhatártól a déli partszakaszig mintegy 4,5 kilométer hosszú vízparti területet, a jelenlegi futballpályát, valamint a parthoz közeli Kresz-parkot érinti a fejlesztés, amelynek tanulmányterveit nyílt közbeszerzési pályázat után […]

Erős héttel zárjuk a januárt, ezek a programok várnak ránk a héten

Combos héttel búcsúztatjuk 2022 első hónapját kulturális szempontból is. Lesz itt minden, mint a búcsúban és még abból is bőséges választék: humor est, komolyzenei, jazz és alternatív koncertek, színházi előadások, közönségtalálkozó és szuperváltozatos gasztroprogramok, melyek közé még egy autentikus disznóvágás is befért. A Balaton.hu ajánlja:Január 29: Borbarangolás Borvacsora – Hableány Bisztró BorbárJanuár 29: Marla Grando//Bors […]

Sűrű lesz a program a 2022-es Kieli Vitorlás Héten

Nyolc olimpiai szakág 15 nemzetközi osztály világbajnoksága vagy Európa-kupája, valamint az offshore vitorlázás a Kieli Vitorlás Hét kiemelt eseménye. A Kieler Yacht-Club (KYC) és szervezőtársai több mint 50 nemzet 4500 vitorlázóját várják június 18. és 26. között, a versenykiírás már elérhető, és most még nevezni is kedvezményes díjért lehet. Kezdésnek a Kieli Hét nemzetközi részére

Felismered a videón a hajómotor tolvajt?
Az éj leple alatt egy ismeretlen férfi hajómotorokat lopott a balatonszemesi kikötőből. Tette nem maradt titokban, mert akcióját felvette egy térfigyelő kamera.
Hidat építünk ember és Isten között - üzeni a Tihanyi Bencés Apátság perjele
Világi és lelki megújulásról, a pandémia okozta bizonytalanságról, a királykriptáról és a Balatonról is beszélgettünk a perjellel. A csendtúrák, a nyitott szívvel hallgatás és a korszerűsítések, kutatások, színes programok jól megférnek egymás mellett Tihanyban.
A kreatív vízre bocsátás – indonézül

A fejlett világ gazdag, a szegényebbeknek ötletesnek kell lenniük

Öt évre lecsukhatják a siófoki dohánybolti rablókat
Négyen raboltak ki 2021 decemberében egy siófoki dohányboltot, ahonnan több mint félmillió forintot vittek el. A huszonéves elkövetők közül hármat 5 évre ítéltek el. Az ítélet nem jogerős.
Február elsején életbe lépnek az új, 2022-es versenyrendelkezések
A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége január 19-i ülésén elfogadta az idei évre érvényes VR-t, néhány lényeges változtatást itt ismertetünk.
Reklám
Szépségverseny, divatbemutató, tánc, kis etyepetye - de strandolni?! Azt nem!
A régmúlt idők tavi társaséletének számos érdekes mozzanata van. Ilyenek a kaszinók, a kurszalonok, de a szépségversenyek, bálok és divatbemutatók is. Most bemutatjuk, mivel múlatták az időt a XIX-XX. század fordulóján a fürdői vendégek.
Romantikus szerelmi történetek a Balaton környékéről
Szerelem, intrika, bepillantás a főúri életbe... és persze, mindez a Balatonnál. Ráadásul, ha a korabeli történetekbe csöppennél, elég kényelmesen elhelyezkedned a karosszékben, míg odakint esik a hó.
Badacsony a téli, havas naplementében is elkápráztat minket

Minden évszakban, de mondhatjuk, hogy minden nap más képét mutatja Badacsony, így nem csoda, hogy az egyik legfotogénebb helyszíne a Balaton régiónak.

Nagy segítség a Tisza-tavi motorcsónakosoknak

Videó készült a Tisza-tó vizéből kiálló tuskókról, amelyekre a tapasztalatlan motorcsónak-vezetők könnyedén ráfuthatnak. A tározó létrehozása előtt erdők, mezők, legelők voltak ott, amit most víz borít, így volt lakható Tiszahalász települése is a ma Óhalászi-szigetként nevezett területen. Amikor az 1960-as években megkezdődött a Tisza-tó kialakítása, akkor az alacsonyabban fekvő területekről a fákat kivágták: kezdetben gyökerestül

Havas táj, napsütés és korcsolyázók minden mennyiségben Siófokon
Szombaton Siófokon sokan sétáltak a friss hóban, sorra épültek a hóemberek. Előkerültek a korcsolyák is, a kikötőben gyönyörű látvány fogadott. Délre megérkezett az erős szél és a napsütés.
Újból benépesül a Balaton - Eldőlt, mikor lesz a Kékszalag és a többi nagy vitorlásverseny
Ahogy az mindenhol, így a Balatonon és a vitorlázásban is rendkívüli helyzetet okozott a lassan már két éve tartó koronavírus-járvány.
Mi történt a hajóosztályokkal? - Melges 24 még a Covid árnyékában
A Melges 24 osztály 2021-es szezonja egy kicsit még a COVID árnyékában kezdődött.
Február elsején életbe lépnek az új, 2022 - es versenyrendelkezések
A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége január 19-i ülésén elfogadta az idei évre érvényes VR-t, néhány lényeges változtatást itt ismertetünk.
Hatalmas lehetőség a hazai vitorlázás előtt - Dr. Hajdu Balázs indul a MOB elnöki posztjáért
Dr. Hajdu Balázs olimpikon vitorlázónk, többszörös magyar bajnok is indul a Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli elnökválasztásán.
Reklám
Élménybeszámoló – Seychelles-szigetek
Mi sem egyszerűbb, mint egy egzotikus vitorlásút megszervezése. Csupán tíz a komfortzónájukat elhagyni képes kalandvágyó utazóra, egy méretben megfelelő hajóra, tíz repjegyre, majd egy év várakozásra van szükség, hogy az egész kezdődhessen elölről egy azelőtt soha nem látott vírus és egy beutazási korlátozás miatt.
Youtube sztár lett a magyar jégvitorlázó
Hamrák Péter akkorát esett a DN-nel, mint egy ólajtó. Spoiler: semmi baja nem lett, csak a könyökét ütötte be.
Így jutnak el az invazív fajok az Antarktiszra – második rész

Hogyan lehet védekezni az ellen, hogy napjaink megnövekedett hajóforgalma invazív fajokat juttasson az eddig elszigetelten létező régióba? A problémát a cikk első felében vázoltuk fel, most bemutatjuk a lehetséges megoldásokat. „A cégek tehetnének néhány biztonsági intézkedést, például használhatnának speciális hajótestbevonatokat, amelyeken az algák és a különböző állatok nem tudnak jól megtapadni, vagy rendszeresen tisztíthatnák a

Mértéktelenül pusztítják a kárókatonák a balatoni halállományt
Évről évre nagyobb károkat okoznak hazai vizeinkben a mértéktelen étvágyukról és pusztító életmódjukról ismert kárókatonák, naponta egy kamionnyi halat esznek meg.
Komoly fagyok jönnek a következő éjszakákon

Változóan felhős időre számíthatunk, de a Nyugat-Dunántúlon lesznek tartósabban felhős tájak - és itt szállingózhat a hó is. Továbbra is erős lesz az északi, északnyugati szél. Marad a hideg idő +1 fok körüli maximumokkal.

Egy év múlva Veszprém és a Bakony-Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa
Három éve készül a régió, hogy megmutassa, milyen pezsgő kulturális és közösségi élet helyszíne Veszprém és az ország legnépszerűbb nyaralóövezete.
Mese a titokzatos balatonfüredi csipkeernyős hölgyről
A ritka balatonfüredi képeslapot és történetét is mutatjuk.
Megszentelték a Hévízi-tavat is
A julián naptár 13 nappal hátrébb jár, mint a gregorián, ezért ünneplik az ortodox egyházak január 19-én a vízkeresztet, ezért szentelték meg a szokásosnál később a tavat.
Olyan komoly környezeti változásokat okozna a Club Aliga beépítése, hogy vizsgálat szükséges
Ki kell terjednie többek között az élővilágra, a biológiai sokféleségre, a védett természeti területekre.
Amíg nem tudnak vízen járni, nem aratják a balatoni nádat
Egyelőre esély sincs rá, hogy befagyjon a Balaton vize, így nem lehet gépekkel rámenni, hogy az elöregedett nádat learathassák a tavon.
Február közepétől csak a beoltottak lesznek védettek Magyarországon

Csütörtök este megjelent a kormányrendelet, amely szerint február 15-étől kezdve kizárólag a beoltottak minősülnek majd védettnek. A változást először a múlt heti Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Most meg is jelent az erről szóló rendelet, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pedig egy közleményben összefoglalta a legfontosabb változásokat. Csak azoknak lesz érvényes a védettségi igazolványuk, akik […]

Egyre hatékonyabbak a halőrök

A halőrök intézkedései szerint tavaly a legnagyobb számban előforduló szabályszegés az engedély nélküli horgászat volt. Engedély nélküli és a területi jegy nélküli horgászaton 178 esetben csíptek el pecásokat. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) természetes vízi halgazdálkodási területe 62 800 hektár, amely a Balaton és a Kis-Balaton I. ütemre különül el. Ehhez több kisebb-nagyobb vízterület

Fiatalokat és egy idős férfit is megvertek és kiraboltak Siófokon
Két érdi nő és két érdi férfi 2021 augusztusában Siófokon szórakozott, majd éjszaka a város főterén fiatalokat vertek meg. Később pedig egy idős férfit tepertek a földre, és elvették 100 ezer forintját. A közterületi kamera buktatta le őket.
A vadonatúj Wally WHY200 luxusjacht

Az olasz Wally hajógyár közzétette a WHY200 típusjelű modelljének első példányát bemutató fotókat. A képekről süt az elegancia és a menőség. A WHY200 a 2021-es Cannes-i Hajókiállításon debütált, terveit a Luca Bassani által vezetett Wally tervezőcsapat alkotta meg, építéséért a Ferretti Group mérnöki részlege és Laurent Giles feleltek. A 45,1 méter hosszú WHY200-ast úgy tervezték,

Hólepel az éj leple alatt
Nincs mese, itt az igazi tél!
Foglalkozása: malomrestaurátor
Malomrestaurátor. Különleges, és másoknak élményt adó foglalkozás Tamás Péteré. Az országban szinte nincsen is olyan megújult malom, mely ne az ő tudását és keze munkáját dicsérné. S persze, mint oly sok különlegesség és érdekesség, ő is kötődik a Balaton-régióhoz.
Ezek az eszközök nem hiányozhatnak egy nyaralóból
Hirdetés - Régi nagy igazság, hogy a kikapcsolódáshoz érdemes kicsit elmenni otthonról, hogy ki tudjunk szakadni a hétköznapok mókuskerekéből.
Ásatás: állatcsontok és pénz is lapul a veszprémi várban
A régészek több száz éves leletekre bukkantak a veszprémi várban.
Milliókat sikkasztott, majd visszaadta a pénzt a fonyódi férfi
Hatmillió forintról van szó.
Havas tájra ébredt Keszthely, parádés napkeltés fotókon mutatjuk be

Még télen, dacolva a mínuszokkal is érdemes korán kelni, hiszen káprázatos élményt nyújt a napfelkelte.

Víz-napi Balcsi party
None
Húsvéti készülődés Gyenesdiáson
None
Traccsparti Vágó Pirossal
None
Látvány-disznóvágással ünnepelnek Balatonlellén
Télen is szerveznek boros programokat a Balaton déli partján. Januárban is egyre többen kelnek útra egy jó hangulatú programért. A szőlészek védőszentjének napján Balatonlellén felidézik a kulináris élményekkel tarkított Vince-napi vesszővágást.
Reklám