Vitorlázás

Még egyszer a fura, régi jégvitorlásról

Videón egy ma is száguldó példány a támaszláb és kormány nélküli gaffos jégvitorlásról, amelyet a vitorláival kormányoznak!

A Balaton több településén is megünneplik a magyar kultúra napját

A jeles naphoz különleges programok kapcsolódnak: kiállítások, könyvbemutatók, művészeti események színesítik az ünnepet.

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Mihály-kolostor, Nagyvázsony

A Balaton-felvidéki Pálos építészet meglehetősen impozáns emlékeit már több ízben taglaltuk ezen a rovaton belül, ám egy fontos gyöngyszemről még nem esett említés. Ez pedig nem más, mint a Nagyvázsony határát őrző kolostorrom, melyet annak idején Szent Mihály tiszteletére szenteltek fel az itt élő szerzetesek. Pálosokat 1478-ban Kinizsi Pál telepített az akkoriban mezővárosnak kikiáltott Vázsony […]

Az adóbevétel miatt tűrik meg az aszófői sittlerakót?

A Tihany és Balatonfüred között található Aszófőn betonüzem és sittlerakó is működik, valamint jelenleg épül egy húsfeldolgozó is a Balatontól gyakorlatilag másfél kilométerre. A tájidegen ipari tevékenység sokak szemét szúrja, ám a polgármester szerint az üzemek által fizetett adó nélkül a település anyagi helyzete teljesen ellehetetlenülne – írja a magyarnarancs.hu. A kisközség lélekszáma az elmúlt […]

Reklám
Ilyen a havas Tisza-tó madártávlatból

Nemrég a Tisza-tónál is havazott, Ljasuk Dimitry pedig körbejárta a tavat, hogy megörökítse ezt a fantasztikus látványt. Ezúttal olyan képeken csodálhatjuk meg hazánk második legnagyobb tavát és környezetét, ahogyan csak a madarak láthatják. Ljasuk Dimitry jó néhány filmet készített már a tóról és a Tiszáról, sőt újévi fürdőzést szervezett, ahol közel százan fürödtek a fagyos

MAPEI Tour de Zalakaros
None
Jótékonysági futás a koraszülöttekért
None
VI. Korosajt Fesztivál
None
Megmenekül a pusztulástól a történelmi hajó

A Tally Ho nevű gaffos kuttert a Stow & Son építette 1909-ben, és egy évvel később bocsátották vízre. A hajó 1927-ben megnyerte a Fastnet Race-t Lord Stalbridge és Hugh Grosvenor számára. A hajót Albert Strange tervezte, és néhány évvel ezelőtt az Albert Strange Egyesület ugyan megmentette, de mivel egy évtizedig nem sikerült találni valakit, aki

2022-es autópálya-matrica: vásárláskor erre mindenképp figyelj
Az autópálya-matrica vásárlásakor nagyon figyelj az alábbiakra, hogy elkerüld a későbbi bosszúságokat.
Vince-nap és disznóvágás Balatonlellén
None
Betelepült kagylótól védik a pontyok a Balatont
A kvagga kagyló beköltözött a Balatonba, és ezzel komoly fejtörést okozott a szakembereknek. Terjedését szinte lehetetlen lenne megakadályozni, de szerencsére a balatoni halak segítenek az ökológusoknak. Tudtad, hogy a pontyok egyik kedvelt tápláléka a kagyló, ráadásul az invazív kvagga ízlik nekik a legjobban?
Mi történt a hajóosztályokkal: A Melges24 még a Covid árnyékában
Sok volt a kérdőjel… főleg a nemzetközi versenyeket illetően. Itthon 12 egység képviseli ezt a World Sailing hajóosztályt, ebből 8-10 vállal komolyabb versenyzést, 2 egység pedig a nemzetközi „hadszintéren” is rendszeresen megméretteti magát. A Balatonon az OD Trophy versenyeken kívül az Országos Bajnokság a fő erőpróba, illetve az egy és kétszemélyes hosszútávú túraversenyeken lehet még Melgesszel találkozni.
Reklám
Hévíz: a szerelmesek és a Valentin-napi csókok városa

Hévízt az egyedülálló Hévízi-tó városaként ismerjük, ám Valentin-napkor a csókok városa nevet is büszkén viselheti.

Valentin-napi Csókpadok Hévízen 2022

2022. február 12-14. között több mint 50 helyszínen csókpadok várják a szerelmeseket Hévízen.

A tongai vulkánkitörés – károk a Csendes-óceán minden partján

Pénteken délután hatalmas vulkánkitörés történt Polinéziában, amely napokkal később is okozott károkat az óceán távoli partjain is.

Vonyarci nyargalás 2022 Vonyarcvashegy

2022. április 30-án ismét a Keszthelyi-hegység szívében futnak hegyi félmaratont vagy negyed-maratont a Vonyarci nyargalás résztvevői.

Giro d’Italia kerékpáros körverseny 2022 Vonyarcvashegy

2022. május 8-án, vasárnap Vonyarcvashegyen is áthalad a Giro d’Italia mezőnye, amely Kaposváron rajtol és a futam Balatonfüreden fejeződik be.

Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál 2022

Különleges söröket, szórakoztató programokat kínál a 11. Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál Vonyarcvashegyen.

Csókpadokkal várják a szerelmeseket Hévízen
Csókpad, csókbusz és csókfotel? Már Valentin-napra készülnek a Balaton közelében, csókolózni és szelfizni hívják a szerelmeseket.
Bor- és Csemegeszőlő fesztivál 2022 Vonyarcvashegy

2022. augusztus 19-21-én zamatos borok és ízletes falatok várják a vonyarcvashegyi Bor- és Csemegeszőlő fesztiválra látogatókat.

Rondapulcsis forraltbor-főző verseny
None
Reklám
Ma órákig lezárás lesz az M7-esen
Az M7-est munkálatok miatt zárják le.
Falusi disznóvágás Balatonedericsen 2022

2022. január 29-én hagyományos falusi disznóvágást rendeznek Balatonedericsen, a Tájház udvarán.

A Kaukázus énekese: "Szomorú, hogy idén talán utoljára fagy be a Balaton"
A Kaukázus zenekar Road Movie-klipje a Balaton szépségéről is mesél. Az énekessel, Kardos-Horváth Jánossal beszélgettünk.
Jön a Jégpályák Éjszakája
Csaknem ötven helyszínen várják a korcsolyázást kedvelőket idén.
Amíg nem tudnak vízen járni, aratni sem fognak
Az elöregedett balatoni nádasok kiváló búvóhelyként szolgálnak a környék vadállatainak.
Hózáporral és széllel jön a hidegfront

Pénteken már sok lesz a napsütést, melyet időnként gomolyfelhők zavarhatnak meg és helyenként hózáporok is kialakulhatnak. Élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hajnalban -10, -3, napközben 0-4 fokot mérhetünk. Szombaton ismét előfordulhatnak hózáporok, illetve havas eső, havazás, kisebb ónos eső is kialakulhat. Még több helyen élénk, erős lökések kísérhetik az északi, északnyugati szelet. Hajnalban -11, -3, […]

Tihanyban még mindig drágulnak a családi házak

A balatoni ingatlanpiacra a koronavírus első és második hulláma is inkább drágulást hozott, mint áresést. A harmadik hullám alatt viszont sok esetben az árak egy adott szintre álltak be, így ezen időszakban leginkább stagnálásnak lehettünk tanúi. Az Ingatlannet.hu jelen elemzésében a múlt mellett a jövőt boncolgatja és bemutatja, milyen ingatlan árakkal jellemezhető Balaton ingatlanpiaca. A […]

Nagyszabású programsorozattal ünneplik a magyar kultúra napját Zala megyében

Kiállításmegnyitó, könyvbemutató, komolyzenei koncert, valamint vetélkedők: így ünnepelnek Zala megyében a magyar kultúra napján – tájékoztatták az MTI-t a programsorozat szervezői. A zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai Pillanatképek címmel csütörtökön szimpóziumot tartanak. A muzeológusok az időszaki kiállítóteremben nyolc témakörben tartanak előadásokat, többek közt a képzőművészeti gyűjtemény alkotásairól, a restaurátorműhelyben zajló munkákról, az esküvői szokásokról, a kihalófélben […]

Modernizálják a balatoni ivóvízellátást

A DRV Zrt. az egész balatoni térség vízmérlegének komplex javítására, pontosabban annak megtervezésére keresett ajánlattevőt. Decemberben eredményt hirdettek, két ajánlattevő volt, amelyek közül a nyertes elkezdheti Magyarország legnagyobb vízügyi beruházásának megtervezését. A kiírás alapján a Balaton körül olyan vízügyi fejlesztés valósul meg, ami Magyarország viszonylatában biztosan kiemelkedő, és kiterjed a Balaton térségének ivóvízellátásának modernizációjára, a

Jégtorlasz
Jégvarázslatnak is hívhatnánk azt a jelenséget, ami napok óta zajlik a Balaton partján.
Az amerikaiak győztek Monacóban

Ismét tengerentúli győzelem született a nagyhercegségben, a 12. monacói Optimist-csapatversenyt az USA küldöttsége nyerte. Azért „ismét”, mert a 2020-as győzelem után az amerikai válogatott megint nyerni tudott a monacói Optimist csapatversenyen, amelyen 15 nemzet 60 fiatal vitorlázója állt vízre. A Yacht Club de Monaco által szervezett regatta 2010 óta a nemzetközi vitorlázók fontos versenye ebben

Jégpályák Éjszakája - Balatonalmádi
None
Hamarosan kiderül, kik készíthetnek idén BalatonBort
Kóstoltad már a Balaton Borát? Minden évben szigorú elbírálás után kerülhetnek palackba azok az olaszrizlingek, melyek méltón képviselik a tavat akár a nemzetközi borpiacon is.
Keszthelyen 4,5 kilométer hosszú partszakaszt alakítanak át parkos sétánnyá

A teljes balatoni partszakasz ligetes, parkos sétányként lesz bejárható, és évtizedek óta lezárt területek nyílnak meg a keszthelyi Balaton-parton.

Elkészültek a 4,5 kilométer partszakaszt érintő keszthelyi fejlesztések tanulmánytervei

A teljes balatoni partszakasz ligetes, parkos sétányként lesz bejárható, és évtizedek óta lezárt területek nyílnak meg a keszthelyi Balaton-parton.

Különleges jégcsodák a déli parton - nézd meg videónkat
Szinte művészi szinten fagyott meg a víz a növényeken és a padokon, különleges jégcsodák alakultak ki az elmúlt napokban a Balatonon. A jégen tartózkodni továbbra is életveszélyes!
Megújul a teljes keszthelyi partszakasz
Ligetes, parkos sétányként bejárható négy és fél kilométeres vízparti terület újul meg az észak-balatoni városban.
Közel 160 km/órával száguldott a balatoni körforgalomba - nézd, mi maradt a kocsiból!
A 66 éves sofőr 157 km/órás sebességgel hajtott be, majd a körforgalom közepébe ütközve a jármű a levegőbe emelkedett, átrepült a körforgalmon és a túloldali árokba csapódott.
Rákaptak az invazív kagylókra a balatoni pontyok
Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) két munkatársa, Balogh Csilla és Serfőző Zoltán a lengyelországi Nicolaus Copernicus Egyetem kutatójával, Jaroslaw Kobakkal együttműködésben vizsgálták az invazív kagylók versengését és ezzel összefüggésben a ponty táplálékválasztási preferenciáit a Balatonban. A kutatók kimutatták, hogy a kvagga kagylót, annak beltartalmi értéke alapján szívesebben fogyasztja a ponty. A kagylók sikeres terjedésében tehát nem a predációval szembeni védekezés, hanem más stratégia játszik szerepet. Az eredményeket bemutató tanulmány a rangos Freshwater Biology folyóiratában jelent meg.
Nemzeti Hét 2022 Balatongyörök

Koncertekkel, érdekes előadásokkal és bemutatókkal várják az érdeklődőket Balatongyörökön, a Nemzeti Héten.

Becehegyi Bortúra 2022 Balatongyörök

2022. október 22-én egy hangulatos borkóstoló, a Becehegyi Bortúra várja mindazokat, akik a Balaton szépségére rácsodálkozva a hegy levét is megkóstolnák.

Nagy családi Húsvétolás 2022 Balatongyörök

A család apraját és nagyját várják a Nagy családi Húsvétolás rendezvényre Balatongyörökön.

Lampionos strand-party 2022 Balatongyörök

Strandparti hangulattal várja az érdeklődőket 2022. május 29-én a Balaton északi partjának mesés települése, Balatongyörök.

Augusztus 20-i ünnepi megemlékezés 2022 Balatongyörök

Ünnepi megemlékezést tartanak Balatongyörökön 2022. augusztus 20-án.

Reklám